U trendu

Ministar Jovanović najavio da će do 2025. skoro cela Srbija biti pokrivena internetom

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas na otvaranju 31. telekomunikacionog foruma „Telfor“ u Beogradu da su, za samo godinu dana, na predlog Ministarstva doneta četiri značajna zakona u sektoru telekomunikacija, informacionog društva i informisanja.

Prema njegovim rečima u pitanju su Zakon o elektronskim komunikacijama, Digitalna Evropa, Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima.

„Novi Zakon o elektronskim komunikacijama olakšava izgradnju, međupovezivanje, pristup i deljenje telekomunikacione infrastrukture, podstiče izgradnju infrastrukture u ruralnim predelima i omogućavanja sprovođenje 5G aukcije u skladu sa Evropskim zakonikom“, istakao je Jovanović.

On je dodao da je novi Zakon predvideo i obavezno uvođenje elektronskih računa za usluge, omogućava uslove operatorima da pravičnije i efikasnije dele postojeću infrastrukturu i uvodi obavezu registracije pripejd korisnika mobilne telefonije.

Ministar je naglasio da će do 2025. godine kroz Projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima biti pokriveno 99 odsto domaćinstava u Srbiji, i to mrežama nove generacije, čime će najudaljenija sela dobiti pristup optičkom internetu brzine preko 100 Mb/s.

„Srbija je 30. juna u Briselu zvanično postala deo velike evropske porodice, rame uz rame sa punopravnim članicama zemalja EU, pridruživši se programu Digitalna Evropa. Program, od kojeg mnogo očekujemo, ukupne je vrednosti 7,5 milijadi evra, traje do 2027. godine, a pokrenula ga je Evropska komisija kao odgovor na rastuću potrebu za ekonomskim oporavkom kontinenta, izgradnjom digitalnih kapaciteta EU“, naglasio je Jovanović.

On je podvukao da za bespovratna sredstava iz fondova EU u oblastima veštačke inteligencije, računarstva visokih performansi (High Performance Computing – HPC), naprednih digitalnih veština i razvoju i primeni digitalnih kapaciteta i interoperabilnosti, mogu da apliciraju pravna i fizička lica sa prebivalištem u Srbiji i time dodatno unaprede ambijent za rad i razvoj u oblasti digitalizacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar