U trendu

Ministar Mali odgovara na instagramu o e-fiskalizaciji

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali odgovara na pitanja građana na svom instagram nalogu, u rubrici „Pitajte ministra finansija“, a tema oktobra meseca je elektronska fiskalizacija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, građani mogu da postavljaju pitanja ministru putem instagram storija, na nalogu pod nazivom „mali_siniša“.

Odgovori ministra finansija u vezi sa novim modelom fiskalizacije biće objavljeni u četvrtak, 14. oktobra, takođe na njegovom instagram nalogu.

Uvodenje novog modela fiskalizacije je jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje, navodi se u saopštenju.

Reč je, navode, o velikoj i važoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne benefite celom društvu – i državi, i privredi i građanima.

Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije će početi 1. novembra ove godine i trajati do 30. aprila 2022. godine.

To je period u kojem će privreda moći postepeno da prelazi na novi model fiskalizacije, tako što će imati mogućnost da jedan po jedan prodajni objekat prebacuju na novi model.

Važna je i informacija da su poreski obveznici od 1. oktobra, putem portala Poreske uprave ePorezi, u obavezi da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata, a oni će zatim, od 1. novembra, na istom portalu, u poreskom sandučetu, dobiti elektronski poziv da pristupe portalu za obveznike fiskalizacije, preko koga poručuje bezbednosni element.

Primena novog modela fiskalizacije neće predstavljati dodatni trošak za privredu jer će ih država subvencionisati, a obveznici fiskalizacije će direktno dobijati novčana sredstva potrebna za prelazak na novi model fiskalizacije.

Pitanje subvencija precizirano je Uredbom Vlade Republike Srbije kojom se predviđa da će poreski obveznici od 15. oktobra pa do kraja januara 2022. godine, preko sajta Poreske uprave ePorezi, moći da se prijavljuju za državne subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije.

Obveznicima ce biti uplaćivano 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom prodajnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.