U trendu

Ministarka Đedović sa delegacijom EBRD o većoj saradnji u oblasti energetike

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa delegacijom Borda direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o saradnji ministarstva sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom i prioritetima u energetskom sektoru u Srbiji u narednom periodu.

„Ministarstvo rudarstva i energetike radi na izradi strateških dokumenata u energetskom sektoru, Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu i novoj Strategiji razvoja energetike, kojima ćemo definisati naše dugoročne ciljeve na smanjivanju emisije štetnih gasova, povećanju kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i podizanju energetske efikasnosti“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da se izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i aukcijama koje su u pripremama očekuje da će srednjeročno povećati kapacitete za proizvodnju energije iz OIE tri puta.

„Veoma je važno da u definisanju ciljeva istovremeno budemo ambiciozni i realistični, posebno zbog toga što imamo obavezu da obezbedimo sigurnost snabdevanja energijom i energentima za naše građane i privredu“, rekla je Đedovićeva.

Ona je dodala da saradnja na projektima u prethodnom periodu predstavlja dobar osnov za dalji razvoj saradnje, naročito u procesu energetske tranzicije, saopštilo je ministarstvo.

„U našim planovima su nove investicije u energetsku infrastrukturu, uključujući izgradnju reverzibilnih hidroelektrana, kao i ulaganja u modernizaciju prenosne i distributivne mreže. Nastavićemo i sa reformisanjem energetskih preduzeća kako bismo unapredili njihovu efikasnost i upravljanje rizicima“, rekla je ministarka.

Članovi Borda direktora EBRD izrazili su podršku sprovođenju reformi u energetskom sektoru i zalaganju Srbije da iskoristi potencijale u oblasti OIE.

Na sastanku je razgovarano o projektima koji se realizuju uz podršku EBRD, među kojima su uvođenje OIE u sisteme daljinskog grejanja, smanjivanje gubitaka na distributivnoj mreži i izrada analize o efekatima energetske tranzicije.

Istaknuto je da je EBRD do danas u Srbiju uložila više od 7,9 milijardi evra i da je samo tokom 2022. godine obezbedio 650 miliona evra u projektima koji podstiču konkurentnost, poboljšanje transportne mreže, regionalnu ekonomsku i energetsku povezanost i zelenu ekonomiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar