U trendu

Ministarka energetike Srbije: Računi za racionalnu potrošnju struje manji i za 40 odsto

Vlada Srbije usvojila je preporuku da Elektroprivreda Srbije (EPS) u narednih šest meseci obračunava građanima popuste od 20 do 40 odsto za „racionalnu potrošnju“ električne energije, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubavka Đedović.

„Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine, dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci. Ove godine smo najviši prag umanjenja računa za racionalnu potrošnju uvećali sa 30 na 40 odsto“, rekla je Đedović.

Popusti će važiti počev od oktobarskih računa, zaključno sa računom za mart 2024. godine.

Ministarka je navela da je cilj Vlade da stimuliše „odgovornu potrošnju električne energije“ jer to „doprinosi pre svega novčanicima građana, ali i energetskoj stabilnosti zemlje“.

Za uštede energije od pet do 15 odsto obračunava se popust od 20 odsto, a za potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 odsto.

Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariti popust od 35 odsto.

Najveći popust od 40 odsto imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto.

Đedović je istakla da će se dodatno podsticati da se deo potrošnje preseli iz više u nižu tarifu, odnosno noćnu, kako bi građani bili motivisani da energiju više troše u periodu kad je ona najjeftinija.

Domaćinstvima će se obračunavati popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar