U trendu

Ministarka finansija SAD: Treba delovati i brzo usvojiti plan oporavka

Američka ministarka finansija Džanet Jelen ponovo je danas istakla da je važno delovati sada i usvojiti brzo plan oporavka od 1.900 milijardi dolara, koji je predstavio predsednik Džo Bajden, navodeći da će dugoročna dobrobit od tog plana daleko nadmašiti troškove.

„Treba da delujemo sada, dobrobit od preduzimanja snažne akcije odmah će dugoročno biti daleko veća od troškova“, rekla je ona novinarima iz Bele kuće posle razgovora sa predsednikom.

Pošto se deo republikanaca protivi takvoj potrošnji, prema njenim rečima „trošak nedelovanja biće daleko viši nego trošak delovanja, i to snažnog delovanja“.

Ona je dodala da se ekonomisti slažu u tome da će bez nove pomoći još mnogo ljudi izgubiti svoje male firme, krov nad glavom i kapacitet da hrani svoju porodicu, i da im treba pomoći pre nego što virus bude pod kontrolom sa porastom broja vakcinisanih Amerikanaca.

Nova administracija se nada da će uspeti da ubedi članove Kongresa da brzo usvoje plan pomoći, koji uključuje nove čekove za domaćinstva, produžena prava na naknadu za nezaposlenost ali i fondove za pomoć gradovima i državama da ponovo otvore škole i ubrzaju testiranje i vakcinacije.

„Naučili smo iz ranijih kriza da rizik nije da se uradi suviše, rizik je da se uradi nedovoljno“, rekao je Džo Bajden posle tog sastanka.

Trenutno više od 18 miliona Amerikanaca dobija naknade za nezaposlenost.

Posle hitnog plana pomoći treba da usledi plan investicija, koji još nije predstavljen, i on treba da otvori milione dobro plaćenih radnih mesta oko infrastrukture i obnovljive energije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.