U trendu

Ministarka pozdravila pomoć Vlade turističkoj privredi

BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je današnju odluku Vlade Srbije o usvajanju Uredbe o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa na teritoriji Republike Srbije, za koje je predviđen budžet od ukupno pet miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo.

„Budući da je turizam u Srbiji zbog pandemije pretrpeo ogroman pad, neophodni su direktni podsticaji koji će omogućiti oporavak sektora koji inače ima veliki uticaj i na druge privredne grane. Subvencijama koje se odnose na organizovanje turističkih putovanja biće povećana motivisanost za dovođenje stranih gostiju, ali i elastičniji pristup u politici cena i određeni stepen amortizacije negativnih cenovnih uticaja“, ocenila je ministarka Matić.

Ministarstvo podseća da na osnovu Uredbe organizatori putovanja imaju pravo na subvenciju koja iznosi 15 evra po osobi za grupe stranih turista koje ostvare dva do četiri noćenja, odnosno 20 evra po osobi za strane grupe koje imaju pet i više noćenja.

Za grupe domaćih turista koji ostavre jedno noćenje pomoć države iznosi sedam evra po jednom turisti, dok je subvencija za domaće grupe koje ostavare tri i više noćenja 10 evra po osobi, precizira Ministarstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.