U trendu

Ministarka rada: Nivo siromaštva u Rumuniji zabrinjavajući

BUKUREŠT – Rumunska ministarka rada i socijalne zaštite Raluka Turkan izrazila je danas zabrinutost zbog nivoa siromaštva u toj zemlji i najavila da će najniže penzije biti ponovo proračunate.

“U Rumuniji su penzije vrlo niske, minimalna zarada vrlo niska i generalno je nivo siromaštva zabrinjavajući”, rekal je Turkan, prenosi rumunska agencija Ađerpres.

Ona je predočila da u Rumuniji preko 900.000 penzionera ima minimalnu penziju, pet miliona penzionera prima srednju penziju od 1.500 leja i 2,7 miliona penzionera ima penziju nižu od srednje penzije.

“To znači da imamo penzioni sistem koji onemogućava milionima penzionera koji primaju novac koji sam upravo pomenula da žive pristojno”, rekla je ministarka rada.

Turkan je objasnila i koristi od preračunavanja malih penzija.

„Stoga smo započeli proces koji će, osim uključivanja dosijea penzija u elektronski format, dovesti do bržeg preračunavanja posebno za niže penzije. Ova nova formula za preračun penzija koju ćemo predložiti kroz promenu zakona omogućiće da male penzije više rastu kako bismo postigli ravnotežu i pravičnost u penzijskom sistemu”, najavila je Turkan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.