U trendu

Ministarka rudarstva i energetike Srbije u Kini posetila prvi zeleni rudnik kompanije Zidjin

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović je danas u Šanghangu tokom posete rudniku kompanije „Ziđin koper“ izjavila da je njegov površinski kop proglašen u Kini „za prvi zeleni rudnik“, saopštio je njen kabinet.

Ona je navela da je Srbija važan strateški partner „Ziđin grupe“, o čemu govore i, kako je podsetila, i memorandumi vredni četiri milijarde dolara, potpisani juče u Sjamenu.

„Površinski kop koji smo obišli proglašen je u Kini za prvi zeleni rudnik“, kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, primetno je mnogo zelenih površina i rekultivacija terena, što „Ziđin grupa“ planira da uradi i u Srbiji, a tu su i solarne elektrane.

„Zadovoljni smo što svoju tehnologiju prenose kod nas i što sada izgradnjom solarne elektrane u Boru žele da zaokruže proces održivosti rudnika“, kazala je ona.

Dodala je da „Ziđin“ tu proizvodi 86.000 tona bakra, a da će, od naredne godine u Boru proizvoditi 180.000 tona.

„To govori o potencijalu naših rudnika i savremenoj tehnologiji koju primenjuju partneri iz Kine“, rekla je ministarka.

Posetila je i topionicu kompanije „Ziđin koper“ koja godišnje proizvede 400.000 tona katodnog bakra, a sa generalnim direktorom „Ziđin koper Srbija“ Ću Goudžuom posadila je drvo prijateljstva.

U saopštenju piše da je „Ziđin koper“ šesti najveći proizvođač bakra u svetu i da je u Kini prepoznat kao zeleni rudnik u kojem je prisutno sveobuhvatno iskorišćenje mineralnih sirovina.

Njihov cilj je cirkularna ekonomija bez otpada i ukidanje emisije ugljen-dioksida do 2050. godine. Investicije kompanije u infrastrukturu za zaštitu životne sredine čine 20 odsto ukupnih ulaganja, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar