U trendu

Ministarka Srbije s kompanijom iz Francuske o digitalizaciji srednjenaponske distributivne mreže

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović je danas razgovarala s predstavnicima francuske kompanije „Šnajder elektrik“ (Schneider Electric) o projektu digitalizacije srednjenaponske distributivne mreže.

Taj projekat sprovodi Elektrodistribucija Srbije (EDS) uz finansijsku i tehničku podršku Vlade Francuske.

„Projekat vrednosti veće od 140 miliona evra unaprediće pouzdanost snabdevanja električnom energijom za naše građane i privredu i značajno će smanjiti gubitke na mreži. Projekat koji se realizuje sa EDS-om započeo je u januaru ove godinu i u toku je isporuka opreme, softvera i usluga“, rekla je Đedović Handanović – saopštilo je njeno ministarstvo.

Objasnila je da je „francuska kompanija ‘Šnajder elektrik’ dugogodišnji partner Srbije i jedan od svetskih lidera u digitalnoj transformaciji sa kojim radimo na modernizaciji srednjenaponske distributivne mreže“.

Ministarka je podsetila da je „Šnajder elektrik“ sredinom prošle godine otvorio istraživački centar u Novom Sadu, „važan spoj srpskog i francuskog znanja i iskustva“.

„To je posebno važno jer će softveri koje u Srbiji se proizvodi ‘Šnajder elektrik’ moći da budu implementirani u našu energetsku mrežu“, rekla je Đedović Handanović.

„Šnajder elektrik“ zapošljava više od 1.000 visokokvalifikovanih ljudi u Srbiji, a za ovu godinu je uprava te kompanije najavila zapošljavanje još 150, mahom inženjera u razvojnom centru u Novom Sadu i kancelariji u Beogradu.

„Imajući u vidu da su zanimanja programera, inženjera i IT- stručnjaka najtraženija, ‘Šnajder elektrik’ je pre više od decenije osnovao Centar za mlade talente za podršku učenicima osnovnih i srednjih škola u razvijanju teorijskih i praktičnih znanja iz matematike i programiranja. Gotovo 10.000 polaznika se edukovalo kroz ovaj program što je veoma pozitivan primer društvo-odgovornog poslovanja i za druge kompanije“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila da država sada realizuje najveća ulaganja u distributivnu elektro-mrežu u poslednjih nekoliko decenija.

„Prošle godine smo započeli najveća ulaganja u distributivni sistem u poslednjih nekoliko decenija i izdvojili više od 180 miliona evra kako bismo obezbedili pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje električnom energijom. Smanjenje gubitaka na mreži je jedan od naših prioriteta s obzirom da gubici trenutno iznose oko 11 odsto godišnje, što je visok nivo u poređenju sa evropskim prosekom“, kazala je ona.

Đedović Handanović je dodala da je Srbije, uz podršku Evropske unije, počela i uvođenje „pametnih brojila“ koja će omogućiti daljinsko očitavanje potrošnje, brže otklanjanje kvarova i očuvanje životne sredine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.