Ministarstvo: Autobuski prevoznici još ne traže da koriste novi auto-put Obrenovac-Preljina

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas saopštilo da autobuski prevoznici koji žele da koriste novi auto-put „Miloš Veliki“ Obrenovac-Preljina za medjugradski prevoz putnika, mogu odmah da podnesu zahtev za izmenu reda vožnje, ali u okviru registrovanih stanica.

U saopštenju se navodi da nijedan takav zahtev još nije podnet.

Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju propisana je procedura usaglašavanja i registracije redova vožnje, kao i da Privbredna komora Srbije (PKS) „vrši usaglašavanje predloga redova vožnje jednom u toku kalendarske godine“.

To je složena procedura u koju su, pored radnih tela PKS, uključeni svi zainteresovani domaći prevoznici drumskog putničkog saobraćaja. Podzakonskim aktom je predvidjeno da procedura usaglašavanja redova vožnje traje od 1. marta – kada je poslednji dan za podnošenje predloga, zaključno sa 30. junom – kada je poslednji dan za preuzimanje overenih redova vožnje.

Tek posle završenog postupka usaglašavanja, prevoznici Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnose zahteve za registraciju usaglašenih redova vožnje, navelo je Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da je zakonom predvidjena i izmena registrovanih redova vožnje tokom važenja registracije, „ali bez promena dolaznih i polaznih vremena koja su predmet usaglašavanja“.

Ministarstvo ističe da će zbog izgradnje novih deonica auto-puta, u saradnji s PKS predložiti prilagodjavanje zakonske regulative koja bi se omogućila i vanredna usaglašavanja redova vožnje.

U saopštenju se pominje da je to posebno važno zbog predstojećeg otvaranja deonice Surčin-Obrenovac krajem ove godine, „kako bi se dobio pun efekat kompletiranja 120 kilometara auto-puta od Surčina do Preljine“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.