U trendu

Ministarstvo podržalo širenje vinarije Pruna u Kučevu

KUČEVO – Vinarija i destilerija „Pruna“, u naselju Vuković, u opštini Kučevo, započela je izgradnju novog pogona kapaciteta 20.000 litara u vrednosti od 72 miliona dinara, od kojih je 40 miliona dinara obezbedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kamen temeljac za izgradnju pogona vinarije položili su pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević, predsednik opštine Kučevo Ivan Rajičić i vlasnik kompanije „Pruna“ Slobodan Ilić.

Opština Kučevo je u poslednje tri godine povećavala svoj budžet, prvenstvo od prihoda od poreza na zarade i na samostalne delatnosti, a vinarija „Pruna“ jedan je od primera koja doprinosi povećanju budžeta, jer direktno zapošljava ljude sa teritorije opštine, prenosi Agropreš.

Selo Vuković i čitav Braničevski kraj su poznati od davnina po kvalitetnoj rakiji i vinu koje su sa umećem i veštinom pravili tamošnji stanovnici, generacijama unazad.

Uspevši da zadrže svoje vinograde i voćnjake i posle perioda industralizacije očuvali su tradiciju.

Vlasnik vinarije i destilerije Pruna Slobodan Ilić, uprkos uspešnoj poslovnoj karijeri u inostranstvu, odlučio je 2011. godine da „udahne novi život“ porodičnoj tradiciji i da primeni sve što je učio od detinjstva od oca i dede uz savremenu tehnologiju koja je danas dostupna i prenese u vina i rakije autentične mirise i ukuse istočne Srbije.

U poslednje tri godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je preko podsticaja u sektoru proizvodnje vina, za investicije koje se odnose na izgradnju objekata vinarije i kupovinu nove opreme, uređaja i mašina u funkciji proizvodnje vina, doprinelo da se postignu rezultati vidljivi u novim zasadima vinove loze i izgradnji vinarija u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.