Ministarstvo privrede: Pregovori a ne protesti su rešenje za probleme radnika Goše

Ministarstvo privrede saopštilo je, povodom najave radnika fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, da će 22. avgusta protestovati ispred Vlade Srbije da su pregovori a ne protesti rešenje za njihove probleme.

Ministar privrede Goran Knežević je danas u saopštenju još jednom pozvao vlasnika fabrike – kompanije Lisnart holding limited da sednu za sto, kako bi zajednički došli do najboljeg rešenja za radnike „Goše“.

Ministarstvo je u saopštenju navelo i da  „u potpunosti razume“ težak položaj radnika „Goše“ koje je „prethodni vlasnik ŽOS Trnava iz Slovačke ojadio za oko 20 plata i nije uplaćivao doprinose“

Istovremeno je ukazalo i da je „veoma iznenadjeno“ najavom protesta radnika Goše, inače privatne kompanije u vlasništvu Lisnart holding limiteda, čijim radnicima je država pomogla koliko je mogla.

„Iako je „Goša“ u potpunosti privatna kompanija, država je učinila sve, u skadu sa zakonom, kako bi pomogla radnicima“, navelo je ministarstvo.

To ministarstvo je ukazalo i da su „pre nepunih mesec dana predstavnici sindikata javno poručivali da im je država, koja i nema vlasničkog udela u toj firmi sa sedištem na Kipru, dala izuzetno korektnu ponudu“.

„Nejasno je zašto bitno menjaju poruku koju su nedvosmisleno poslali pre samo mesec dana, ponovo traže pomoć države i najavljuju proteste“, ukazuje se u saoštenju.

Obezbedjena im je, izmedju ostalog, jednokratna novčana pomoć od 60.000 dinara po zaposlenom, a zdravstvene knjižice su overene do 30. septembra 2017. zahvaljujući uplati od 6,5 miliona dinara iz budžeta Srbije.

Radnici fabrike šinskih vozila Goša nedavno su najavili da će 22. avgusta protestovati ispred Vlade Srbije jer im poslodavac nije isplatio zaostale zarade i ništa ne čini da obezbedi uslove za nastavak proizvodnje.

Zaposleni u Goši su u generalnom štrajku od 28. marta ove godine zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je tu fabriku početkom aprila ove godine prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.