U trendu

Ministri EU postigli dogovor o smanjenju potrošnje struje

BRISEL – Ministri zemalja EU zaduženi za energiju saglasili su se danas u Briselu oko paketa mera za pomoć u energetskoj krizi i postigli dogovor o smanjenju potrošnje struje za pet odsto u periodu tokom dana kada se najvise troši.

Odluka je doneta na osnovu predloga Evropske komisije.

Prihvatlii su i opšte smanjenje potrošnje struje od 10 odsto, što je na dobrovoljnoj osnovi.

Ministri EU dogovorili su se i da preraspredele višak prihoda energetskog sektora krajnjim kupcima.

Odluka za smanjenje potrošnje struje je obaveza koja treba da se primeni preko upravljanja potražnjom struje.

Veliki potrošači koji to prihvate, dobiće subvencije i treba da ograniče potražnju u vreme kada su cene previsoke.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, koji vodi sastanak, izjavio je da će postignuti sporazum „doneti olakšanje građanima i preduzećima“ preko smanjenja potražnje struje, kao i da će države članice preraspredeliti višak prihoda iz energetskog sektora onima koji se bore sa izmirivanjem računa.

Ministri su, takođe, potvrdili dva mehanizma za prikupljanje viška profita energetskih firmi.

Proizvođačima nuklearne i obnovljive električne energije, kao i onima koji koriste ugalj i imaju korist od trenutnih visokih cena, biće ograničena cena na 180 evra po megavat satu.

Kako je rečeno, prihodi koji prelaze ovu gornju granicu biće smatrani kao prekomerni profit, a države članice mogu raspredeliti ove prihode krajnjim potrošačima, domaćinstvima i preduzećima koji se suočavaju s ogromnim računima za energiju.

Države članice su isto tako dogovorile da će odrediti obavezni privremeni doprinos solidarnosti na prihode preduzeća aktivnih u sektorima sirove nafte, prirodnog plina, uglja i rafinerija.

Ovaj doprinos biće primenljiv na prihod koji prelazi 120 odsto prosečne dobiti za poslednje četiri fiskalne godine.

Taj doprinos mora iznositi najmanje 33 odsto, a prikupljeni novac mora biti usmeren na mere podrške za najugroženije krajnje potrošače.

Sastanak ministara energije sa tim dogovorima još nije završen i ministri EU su započeli debatu oko ograničenja cene gasa, što je tražilo 15 zemalja članica.

Međutim, Evropska komisija, Nemačka i Holandija, smatraju da ova mera nije dobra zato što bi mogla da našteti bezbednosti snabdevanja gasom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar