U trendu

Ministri finansija bojkotovali ruskog kolegu na skupu G20

VAŠINGTON – Ministri finansija iz više zemalja napustili su sinoć zatvorenu sednicu G20 u Vašingtonu kada je predstavnik Rusije započeo obraćanje, u znak protesta protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu, prenosi CNN.

Američka ministarka finansija DŽenet Jelen je zajedno sa evropskim i drugim zapadnim zvaničnicima, koji su učestvovali na sastanku, izašla iz sale kada je ruski predstavnik počeo govor.

Kanadska ministarka finansija Kristija Frilend napisala je na Tviteru: „Svetske demokratije neće sedeti skrštenih ruku pred kontinuiranom ruskom agresijom i ratnim zločinima“.

Ona je na Tviteru objavila fotografiju zvaničnika koji su napustili sastanak, među kojima je Jelenova, predsednik Federalnih rezervi SAD DŽerom Pauel i predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard.

Ukrajinski zvaničnici su takođe govorili na sednici kao gosti, a kad je počelo obraćanje ruskog predstavnika i oni su izašli iz sale.

Uoči sastanka, američki zvaničnici su saopštili da Jelenova neće učestvovati na određenim sesijama G20 na kojima učestvuje Rusija.

„Predsednik Bajden je jasno stavio do znanja, i ja se svakako slažem sa njim, da poslovanje s Rusijom ne sme da bude uobičajeno ni u jednoj finansijskoj instituciji“, rekla je Jelenova u Komitetu za finansijske usluge Predstavničkog doma.

Mada se SAD zalažu za isključivanje Rusije iz G20, za izbacivanje Moskve je potrebna saglasnost svih zemalja članica, što je malo verovatno, budući da je Kina saopštila da neće podržati izbacivanje Rusije, navodi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar