U trendu

Ministrstvo: Afrička kuga svinja kod ZA, odmah preduzete mere

ZAJČAR – Uprava za veterinu utvrdila je prisustvo virusa afričke kuge svinja (AKS) na farmi u mestu Veliki Izvor kod Zaječara, nakon čega su preduzete sve mere zaštite, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Virus AKS je pronađen, tokom redovnog nadzora farmi i kontrole zdravstvenog stanja grla, na farmi u blizini granice sa Bugarskom, zemljom koja ima ekstremno visoko prisustvo AKS-a.

Zahvaljujući uspostavljenom sistemu brze analize uzoraka na prisustvo tog virusa, nadležne službe Uprave za veterinu su u najkraćem mogućem roku sprovele sve predviđene mere zaštite na toj teritoriji kako bi se zaustavilo dalje širenje bolesti, kažu u ministarstvu.

Takođe, dodaju da je zahvaljujući tom sistemu brzih analiza u prethodnom periodu sprečeno i dalje širenje virusa AKS kada je utvrđeno njegovo prisustvo na teritoriji Aleksinca.

Uprava za veterinu još jednom apeluje na sve vlasnike svinja, uključujući i velike farme, da sa najvećom mogućom odgovornošću sprovode sve mere zaštite i prevencije u cilju daljeg sprečavanja širenja afričke kuge svinja čije ekonomske posledice mogu biti nesagledive.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar