U trendu

Minsk voljan da razgovara o izvozu UKR zita preko Belorusi

MINSK – Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je Minsk spreman da razgovara o mogućem tranzitu ukrajinskog žita preko belouske teritorije, uz postizanje nekih „kompromisa“.

„Sada svi traže logistiku… U redu, možemo da razgovaramo, nemamo ništa protiv – prevozite (žito) preko Belorusije, ali mora da postoje kompromisi“, rekao je Lukašenko prema pisanju lista Belorusija Danas, prenosi Rojters.

Beloruski lider, međutim, nije objasnio šta podrazumeva pod kompromisima, napominje britanska agencija.

Ukrajina, veliki globalni izvoznik žitarica, ne može da koristi svoje crnomorske luke za izvoz, pošto su blokirane nakon napada Rusije na tu zemlju 24. februara.

Izvoz iz Ukrajine preko Belorusije jedna je od opcija u opsežnim diskusijama koje vode Ujedinjene nacije u nastojanju da se poveća globalna ponudu žitarica budući da se nazire velika kriza s hranom. Deblokada ukrajinskih crnomorskih luka je druga opcija.

Belorusija, veliki svetski proizvođač potaše, nalazi se pod oštrim zapadnim sankcijama 2021/22, koje su zaustavile njen izvoz đubriva preko luka na Baltičkom moru.

Finansijske sankcije uvedene Moskvi od 24. februara, takođe su pogodile ruske izvoznike đubriva, dodatno urušavajući globalni lanac snabdevanja i povećavajući rizik od globalne prehrambene krize.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je ranije ove nedelje da bilo kakav dogovor o deblokiranju isporuka robe iz tog regiona još nije na vidiku jer „činjenica da je sve međusobno povezano čini pregovore posebno složenim“.

Moskva i Minsk krive zapadne sankcije za prekid izvoza žitarica i đubriva i izazivanje rizika od globalne krize s hranom.

Uzlor problema je „politika koju danas sprovode Zapad i bogate zemlje, posebno Sjedinjene Države i taj problem mora da se reši“, rekao je Lukašenko, prema izveštaju beloruske novinske agencije Belta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar