U trendu

Mirović i Momirović o infrastrukturnim projektima

NOVI SAD – Izgradnja Fruškogorskog koridora, pruga Beograd-Subotica, samo su neki od najvažnijih infrastrukturnih projekata od nacionalno značaja koji se realizuju u Vojvodini, a koji su bili tema današnjeg sastanka pokrajinskog premijera Igora Mirovića i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića.

„Najvažnije je da će izgradnja Fruškogorskog koridora početi između 1. i 10. maja i to na teritoriji Novog Sada. Izvođaći radova se ubrzano pripremaju. To je velika i važna vest za Rumu, Irig, Novi Sad, Petrovaradin“, rekao je Mirović.

Druga važna tema, kako je napomenuo, tiče se pomoći Pokrajinske Vlade na pripremi projektne dokumentacije za auto-put od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Beograda.

„Naša zajednička želja je da do kraja ove godine počnemo makar jednu deonicu kada je reč o brzoj saobraćajnici koja će povezivati Sombor, odnosno granični prelaz Bački Breg sa Kikindom i Nakovom sa graničnim prelazom sa druge strane“, dodao je Mirović.

Bilo je reči i o projektima na lokalnom nivou i ulaganju u gradove i manja mesta u Vojvodini kada je u pitanju infrastruktura.

„Informisali smo ministra da ćemo ove godine završiti 12 km lokalnog puta na potezu od Opova do Debeljače. Dogovorili smo da se formira radna grupa za izgradnju biciklističke staze od Novog Sada do Beograda na staroj trasi“, napomenuo je Mirović.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović istakao je, nakon razgovora sa Mirovićem, da je ovo bio najozbiljniji sastanak koji je održao otkako se nalazi na mestu pomenutog ministarstva.

„Informisao sam predsednika Pokrajinske Vlade o velikom projektu, o izgradnji stanova za pripadnike službe bezbednosti. Samo u Novom Sadu se više od 1.900 stanova. U naredne dve nedelje 548 stanova dobija upotrebnu dozvolu i biće uručeni ključevi vlasnicima“, naveo je Momirović.

Podsetio je da se radovi na pruzi od Beograda do Novog Sada privode kraju, te istakao da se radi o najmodernijoj i najbržoj pruzi u Istočnoj Evropi.

„Mi smo postigli dinamiku i uspevamo da završimo tu brzu prugu do kraja godine i u februaru je pustimo u funkciju. Nastavljamo deo od Novog Sada do Subotice. Tu nam je potrebna podrška Pokrajinske Vlade i zahvaljujem im se na dobroj saradnji“, dodao je Momirović.

Radovi na delu pruge Novi Sad-Subotica, prema njegovim rečima, trebalo bi da počnu u septembru ove godine i trajaće četiri godine.

Dinamika je postignuta na radovima na koridoru Ruma-Šabac-Loznica, dodao je Momirović napominjući da Ruma postaje malo čvorište auto-puteva.

Jedna od tema bila je i ekologija, a ministar Momirović najavio je da će na teritoriji Vojvodine u naredne dve godine biti izgrađeno nekoliko postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

„Investiraćemo dosta novca. Samo u Novom Sadu ćemo investirati 143 miliona evra, u Subotiic 50 miliona evra, u Somboru 124 miliona evra, ali i u Adi 39 miliona evra, što su zaista velike investicije“, napomenuo je Momirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.