U trendu

Misija MMF-a u Beogradu od 24. do 28. februara

BEOGRAD – Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boraviće u Beogradu od 24. do 28. februara kako bi sa predstavnicima vlasti u Srbiji razgovarala o najnovijim makroekonomskim kretanjima, kao i ekonomskim izgledima i rizicima, najavio je šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa.

Sosa je Tanjugu rekao da će tokom posete Misije MMF-a biti reč i o napretku u implementaciji reformi preduzetih u okviru programa saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI), uključucjući oblasti poput poreske administracije i druge reforme u javnom sektoru, fiskalna pravila, upravljanje javnim investicijama i državnim preduzećima.

Predstavnici Misije MMF-a razgovaraće o tome sa predstavnicima Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Ministarstva privrede i drugim predstavnicima javnog sektora, rekao je Sosa.

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda je u julu prošle godine odobrio Srbiji novi program saradnje, uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI).

Taj program predstavlja kontinuitet u odnosu na stendbaj aranžman iz predostrožnosti, koji je Srbija završila lane u februaru.

Cilj programa je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda.

Aranžman je odobren za period od 30 meseci, a dogovoreno je da se napredak ekonomskog programa prati putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata, na kojima će se davati ocena njegovog sprovođenja.

(Tanjug)

Napišite komentar