Mišustin najavio mere za stabilizaciju domaćih cena hrane

MOSKVA – Ruski premijer Mihail Mišustin najavio je danas da će vlada pripremiti mere za stabilizaciju domaćih cena hrane, dan nakon što je predsednik Vladimir Putin kritikovao zvaničnike i aktere na prehrambenom tržštu zbog podizanja cena hleba, brašna, šećera i suncokretovog ulja.

Najavljenje mere će posebno privući pažnju trgovaca žitom širom sveta, jer bi mogle da se odraze na ruske isporuke pšenice, budući da je ova zemlja jedan od najvećih svetskih izvoznika te poljoprivredne kulture, ocenjuje Rojters.

„Moramo da preduzmemo konkretne mere da bismo efikasno zadržali cene proizvoda koji su od egzistenzijalnog značaja za ljude, u skladu sa uputstvima šefa države“, rekao je Mišustin na sednici vlade, ali je dodao da je „zamrzavanje cena neprihvatljivo u uslovima opadajućih prihoda preduzeća“.

Premijer je apelovao na proizvođače, šefove maloprodajnih lanaca i izvoznike da ne iskorišćavaju ljude u uslovima korona krize.

Prihodi Rusa pali su za 4,8 posto u trećem kvartalu nakon što su u prethodnom tromesečju zabeležili najoštriji pad u poslednjih 20 godina zbog krize kovid-19.

Putin je u sredu rekao da su cene hleba, brašna i suncokretovog ulja nedavno porasle za 6,3, 12,9 i 23,8 procenata, respektivno.

Rusija je ove godine imala veliki rod pšenice, ali uprkos tome domaće cene rastu.

Kako bi pomoglo stabilizaciji cena, Ministarstvo poljoprivrede je ranije predložilo da se od 15. februara do 30. juna utvrdi kvota za izvoz žitarica od 17,5 miliona tona. Vlada tek treba da odobri tu ideju.

Mišustin nije precizirao koje mere mogu biti preduzete i planira da održi još jedan sastanak po tom pitanju kasnije danas. Rekao je, međutim, da će preduzeti koraci biti dodatak merama o povećanju izvozne takse na seme suncokreta i uljane repice od januara.

„Biće regulisanja tržišta, ali regulisanja samo uz tržišne metode“, izjavio je novinarima Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.