U trendu

Mitrović: Otvaranje novog ciklusa ekonomskih odnosa

BEOGRAD – Poseta delegacije Srbije Kini, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i potpisivanje različitih sporazuma i ugovora nagoveštavaju otvaranje novog ciklusa ekonomskih odnosa koji podrazumevaju jačanje finansijske saradnje, ocenila je danas profesorka Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu Dragana Mitrović.

„Do sada je bilo kineskih zajmova i kineske firme angažovane su na različitim projektima na saobraćajnoj I energetskoj infrastruktiri. Imali smo dva direktna ulaganja, a sada ova poseta kao da nagoveštava da će se otvoriti novi ciklus ekonomskih odnosa koji podrazumeva jačanje finansijske saradnje između centralnih banaka i drugih finanansijskih institucija i direktne kineske investicije u neke oblasti proizvodnje i dolazak više kineskih firmi“, rekla je Mitrović Tanjugu.

Ona je istakla da je poseta Kini nesumnjivo veoma značajna i da pokazuje posvećenost razvoju odnosa na nivou sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa nase strane, i doslednost u odazivanju na kineske inicijative te i pokušaj da na njih odgovorimo, uključimo se i iskoristimo ih za realizovanje naših ekonomskih interesa. „Kakvi će biti efekti i koliko će od toga biti realizovano sačekaćemo da prođe nekoliko godina pa da vidimo šta je obećano i najavljeno, a šta realizovano“, rekla je Mitrović.

Ona je međutim istakla da je Srbija pokazala revnost da prati kineske inicijative i da se odaziva na njih, ali da se slabosti pristupa u realizaciji, kakav je slučaj, na primer, sa moravskim koridorom, pokazuju i da su one uočljive kada imate posla sa tako moćnim ekonomskim partnerom kakav je Kina.

„Bilo bi potrebno da imamo strategiju ekonomskog razvoja i da privlačimo i pozivamo Kinu i kineske kompanije da ulažu tamo gde je nama potrebno i pod uslovima koji su nama potrebni i koji podstiču naš ekonomski razvoj“, rekla je Mitrović koja je rukovodilac i osnivač Centra za studije Azije i Dalekog istoka.

U nekoj zemlji saobraćajni inftrastrukturni projekti mogu da dati fantastične rezultate dok u drugoj nekoj drugoj koja nema kapacitet da to ugradi u svoj ekonomski sistem oni ne daju nikakve ili će dati daleko slabije rezultate, objasnila je profesorka Mitrović.

Kako je istakla, značajno bi bilo izdvojiti oblasti u koje bismo pozvali kineske kompanije da se pridruže i ulažu, ili da otvaraju nove projekte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.