U trendu

MMF bi dozvolio i veće povećanje plata i penzija

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je bi Međunarodni monetarni fond (MMF) dozvolio veće povećanje plata i penzija koje su smanjene 2014. godine, ali da on to ne želi, jer su neophode rezerve za investicije.

„Ja to neću, ja hoću da to držimo na nivou da imamo više rezervi za investicije, više za programe za zapošljvanje mladih“, rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Dodao je da takvu odluku ni jedan normalan političar ne bi doneo, ali da je on to ipak učinio, jer želi zdravu Srbiju.

„Ovo niko normalan ko se bavi politikom u Srbiji ne bi rekao, eto ja sam rekao, zato što me ne interesuje ko će da glasa za mene i kakva je politička podrška, jer mene zanima da Srbija bude zdrava, da ima zdrave generacije, da ulažemo u budućnost ida sebe menjamo“, rekao je premijer.

Misija Međunarodnog monetrnog fonda danas počinje u Beogradu treću reviziju tekućeg stend-baj aranžmana sa Srbijom, potvrđeno je u kancelariji MMF u Beogradu.

Misiju predvodi Džejms Ruf, a planirano je da razgovori sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije traju dve nedelje.

Glavna tema razgovora biće budžet Srbije za 2016. godinu i ispunjavanje dogovorenih obaveza u fiskalnoj konsolidaciji, reformi javnog sektora i restrukturiranju javnih preduzeća.

U oceni MMF-a povodom uspešno završene druge revizije aranžmana sa Srbijom navedeno je da je ograničen prostor za povećanje plata i penzija i da će ta mera biti uslovljena uštedama po osnovu otpuštanja viška zaposlenih u javnom sektoru.

Srbija je sa MMF-om u februaru ove godine sklopila stend-baj aranžman iz predostrožnosti u vrednosti 1,2 milijarde evra gde će razmatrati treću reviziju tekućeg stend-baj aranžmana sa Srbijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar