U trendu

MMF: Kina da pojača vakcinaciju i smanji ekonomske rizike

VAŠINGTON – Međunarodni monetarni fond (MMF) apelovao je danas na Kinu da pojača vakcinacionu stopu, kao i da pruži snažniju podršku svom „problematičnom sektoru nekretnina“ kako bi se povratilo poverenje i smanjili rizici od globalnog ekonomskog usporavanja i visokih cena energenata.

U godišnjem izveštaju o ekonomskoj politici Kine, MMF je naveo da zadržava prognoze rasta BDP objavljene u oktobru, koji predviđaju rast od 3,2 odsto u 2022. godini i 4,4 odsto u 2023. godini, pod pretpostavkom postepenog ukidanja kineske stroge strategije nulte tolerancije na kovid u drugoj polovini sledeće godine, preneo je Rojters.

„Iako je nulta tolerancija na kovid postala blaža tokom vremena, kombinacija zaraznijih sojeva kovida i česte ‘rupe’ u vakcinacijama dovele su do potrebe za jačim lokdaunima, opterećujući potrošnju i privatna ulaganja, uključujući i troškove domaćinstava“, rekla je zamenica generalnog direktora MMF Gita Gopinat.

Komentari su došli nakon što su se kineske vlasti suočile sa porastom broja obolelih, što je povećalo zabrinutost oko ekonomije i umanjilo nade za brzo ponovno otvaranje zemlje, dodaje britanska novinska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.