U trendu

MMF: Kineski ekonomski oporavak pruža podsticaj azijsko-pacifičkoj ekonomiji

Azijsko-pacifički region doprineće velikom globalnom ekonomskom rastu, pokazao je u četvrtak najnoviji izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o azijsko-pacifičkim ekonomskim izgledima.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), azijski dinamizam prvenstveno će biti vođen oporavkom u Kini i otpornim rastom u Indiji.

U najnovijem izveštaju o prognozama azijsko-pacifičke ekonomije, MMF je predvideo da će se ove godine ekonomski rast u azijsko-pacifičkom regionu vratiti na 4,6 odsto sa 3,8 odsto prošle godine.

Ovo će doprineti globalnom rastu sa oko 67,4 odsto. Očekuje se da će Kina i Indija doprineti više od polovine globalnog rasta 2023. godine, pri čemu će Kina doprineti oko 34,9 odsto, a Indija 15,4 odsto.

Bruto domaći proizvod Kine porastao je na 4,5 odsto u prvom kvartalu, dok se mnoge zemlje i dalje suočavaju sa usporavanjem rasta.

Prema zvaničnim ekonomskim podacima Nacionalnog biroa za statistiku (NBS), kineski uslužni sektor je u prvom kvartalu ove godine doživeo ubrzani oporavak. Dodata vrednost usluga porasla je za 5,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što je za 3,1 procentnih poena više nego u četvrtom kvartalu 2022.

„Uobičajeno, očekivalo bi se da najjače prelivanje iz Kine bude izazvano njenom potražnjom za investicionim dobrima, ali ovog puta ono dolazi od potražnje za potrošnjom“, rekao je Krišna Srinivasan, direktor Odeljenja za Aziju i Pacifik MMF-a.

MMF predviđa da je Kini kratkoročno potrebna snažna makro-politika kako bi održala trenutni zamah ekonomskog oporavka, pri čemu je neophodno sprovoditi neutralnu fiskalnu politiku izbegavajući njeno prevremeno zaoštravanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar