U trendu

MMF odobrio program za UKR za pomoć u promovisanju donatorskog finansiranja

VAŠINGTON – Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je četvoromesečni program za Ukrajinu koji bi trebalo da pomogne promovisanju donatorskog finansiranja i održavanju ekonomske stabilnost u zemlji pogođenoj ratom.

Prva zamenica generalnog direktora MMF-a Gita Gopinat saopštila je da je izvršni odbor MMF-a 9. decembra odobrio tzv. Programski monitoring uz učešće odbora (PMB), dodajući da će program pomoći Ukrajini da se izbori sa finansijskim izazovima, prenosi Rojters.

Napominje da MMF neće sam davati nikakve zajmove Ukrajini, ali se nada da će program pomoći u jačanju poverenja među zemljama donatorima da podrže Ukrajinu.

U okviru programa, Ukrajina se obavezala da će preduzeti mere za jačanje svojih poreskih prihoda, oživljavanje domaćeg tržišta duga i reformu finansijskog sektora.

„Istovremeno, PMB nastoji da promoviše transparentnost i očuva teško stečene uspehe proistekle realizacijom ranijih programa koje je podržavao MMF, uključujući i one u oblasti nezavisnosti Narodne banke Ukrajine, upravljanja i borbe protiv korupcije“, rekla je Gopinat.

Šef misije MMF-a za Ukrajinu Gavin Grej, rekao je da ta organizacija procenjuje da će Ukrajini, tokom 2023. godine, biti potrebno između 40 i 57 milijardi dolara dodatnih finansija, obezbeđenih iz spoljnjih izvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar