U trendu

MMF ponovo podigao prognozu rasta BDP-a Srbije na 2,5%

Međunarodni monetarni fond je ponovo povećao prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2016. godinu na 2,5 odsto sa prethodno predviđenih 1,8 procenata, i očekuje da će inflacija u ovoj godini dostići 1,3 odsto.

Ovo je drugi put u dva meseca da MMF podiže prognozu rasta srpske privrede, budući da je to već učinio u aprilu kada je korigovao svoju procenu naviše za 0,05 procentnih poena, na 1,8 procenata.

„Sada očekujemo da će u 2016. godini realan rast BDP-a iznositi 2,5 procenata, a inflacija 1,3 procenta“, saopštio je danas šef Misije MMF-a, DŽejms Ruf, na kraju posete Beogradu, organizovane povodom razgovora o četvrtoj i petoj reviziji stand-by aranžmana (SBA) iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila sa MMF-om.

„Dobri rezultati ekonomskog programa Srbije se nastavljaju“, naveo je Ruf, ističući da ekonomski rast jača, podržan značajnim investicijama i povećanjem neto izvoza.

Prema njegovim rečima, inflacija je ostala na niskom i stabilnom nivou, mada ispod cilja, zbog uvoznih cena i cena prehrambenih proizvoda koje su bile niže od očekivanih.

Eksterni deficit bilansa tekućih transakcija opada zahvaljujući, kako je rekao, značajnim izvoznim rezultatima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.