U trendu

MMF: Privredni rast na Bliskom istoku samo 0,5 odsto ove god

DUBAI – Političke neizvesnosti i nestabilne cene nafte ukočiće ekonomski rast Bliskog istoka ove godine, a taj trend bi trebalo da se preokrene iduće godine, navodi se u novom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda objavljenom danas.

MMF predviđa da će privredni rast tog regiona iznositi samo 0,5 odsto ove godine u odnosu na 1,6 procenata 2018., prenosi agencija AP.

Očekuje se da će veća aktivnost u naftnom i gasnom sektoru 2020. godine dovesti do privrednog rasta tog regiona od 2,7 procenata, mada je i ta cifra niža u odnosu na prethodnu projekciju.

U izveštaju, koji obuhvata ekonomije 23 zemlje u regonu Severne Afrike, Levanta, Persijskog zaliva, ali i DŽibuti, Somaliju, Avganistan i Pakistan, navodi se da su na smanjenje projekcija delom uticale performanse zemalja izvoznica nafte čiji će rast ove godine, kako se očekuje, opasti za 1,3 procenta.

Najteže su pogođeni Iran i Libija. MMF procenjuje da će privredni rast Irana pasti za 9,5 odsto ove godine, pre svega zbog američkih sankcija, a za Libiju predviđa pad od 19,1 posto zbog dugotrajnog konflikta u toj zemlji.

Za zemlje uvoznice nafte, poput Egipta, Jordana, Libana i drugih u regionu, predviđa blaži pad privredne ekspanzije, sa lanjskih 4,3 procenta na 3,6 odsto ove godine.

Ova međunarodna finansijska institucija takođe procenjuje da će ekonomije šest zemalja Saveta za saradnju Persijskog zaliva – Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Bahrein, Oman i Katar – zabeležiti rast od 0,7 procenata ove godine, što je znatno manje od dva odsto registrovanih u 2018. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.