MMF menja pravila o starosnoj granici zbog Georgieve

VAŠINGTON – Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) preporučio je ukidanje starosne granice za generalnog direktora Fonda, javlja Rojters dodajući da je to neophodno kako bi evropska kandidatkinja Kristalina Georgieva bila postavljena na tu funkciju.

MMF je saopštio u sredu da je Izvršni odbor od 24 clana preporučio da ovu promenu odobri Bord guvernera Fonda, koji čine predstavnici iz svih 189 zemalja članica. Na taj način bi se pravila MMF uskladila sa propisima Svetske banke koja nema starosnu granicu za direktorske pozicije, navodi britanska agencija.

Aktuelna pravila MMF-a nalažu da izvršni direktori budu mlađi od 65 godina kada preuzimaju dužnost i da na toj funkciji ne mogu da budu posle 70. rođendana.

Georgieva, koja je uzela odsustvo kao glavni izvršni direktor Svetske banke, napunila je prošle nedelje 66 godina. NJu su za funkciju generalnog direktora MMF nominovale zemlje Evropske unije početkom avgusta, kao kompromisnog kandidata, nakon sukobljenih mišljenja oko drugih kandidata i više krugova glasanja.

Velika Britanija se uzdržala od nominovanja svog kandidata, a neki mediji su izvestili da premijer Boris DŽonson traži američku podršku da na čelo MMF-a dođe bivši britanski ministar financija DŽordž Ozborn.

Od osnivanja MMF-a 1945. godine, tom institucijom upravljanju Evropljani. Odlazeća direktorka MMF-a Kristin Lagard, bivša francuska ministarka finansija, preuzeće dužnost predsednice Evropske centralne banke u novembru.

Za sada nije nominovan ni jedan protivkandidat Kristalini Georgievoj, iz Bugarske, koja se od januara 2017. nalazi na funkciji broj 2. u Svetskoj banci, a pre toga je bila na visokoj poziciji komesara Evropske komisije. Rok zanominovanje kandidata za šefa MMF-a ističe 6. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.