U trendu

Mol ostvario dobit pre poreza od 664 mln $ u prvom kvartalu

BUDIMPEŠTA – Mađarska naftna grupa Mol ostvarila je u prvom kvartalu 2021. dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 664 miliona dolara, što je za 7,0 posto više nego prošle godine u istom kvartalu, saopšteno je danas iz te kompanije.

Poslovni rezultat je, prema oceni generalnog direktora Mola Žolta Hernandija, utoliko značajniji jer je ostvaren uprkos trećem talasu pandemije kovid-19, ograničenjima putovanja i karantinu u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Veće cene nafte i gasa, rekordno visoka marža petrohemije i dobre performanse segmenta potrošačkih usluga (Consumer Services) doprinele su rezultatima. Grupa je generisala slobodne tokove novca u iznosu od 383 miliona dolara, što je 17 odsto više nego pre godinu dana.

EBITDA u segmentu proizvodnje sirove nafte dostigla je 307 miliona dolara, i veća je za preko 66 procenata u odnosu na prošlogodišnji prvi kvartal, i za 70 posto viš nego u četvrtom tromesečju 2020.

U sektoru prerade ostvarena je čišta EBITDA od 254 miliona dolara, za 14 procenata manja nego u istom periodu lani, kao rezultat manjih količina iz rafinerija uzrokovanih ograničenjima mobilnosti i nižim rafinerijskim maržama.

S druge strane, u uslugama za potrošače zabeležen je skok dobiti od 30 posto na 115 miliona dolara, što je najbolji rezultat ikada za prvo tromesečje, uglavnom usled većeg doprinosa goriva, zatim usluga koje ne obuhvataju gorivo i manjih operativnih troškova.

U oblasti prerade, skladištenja i transporta gasa dobit je pala za 33 procenta na godišnjem nivou u prva tri meseca ove godine, na 48 miliona dolara, jer su tranzitni i regulisani prihodi opali kao rezultat materijalno smanjenog prekograničnog kapaciteta i potražnje za transportom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.