U trendu

Momirović: Moravski koridor je najveće gradilište u Srbiji

POJATE – Srbija je najveće gradilište u ovom delu Evrope a Moravski koridor najintenzivnije gradilište u Srbiji, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović koji je sa direktorom Koridora Srbije Aleksandrom Antićem obišao radove na mostu na Južnoj Moravi.

„U ovom trenutku, od 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica koje gradimo i projektujemo, najintenzivniji radovi se izvode na Moravskom koridoru gde svaki dan imamo preko 2.000 radnika“, rekao je on.

Dodao je da se tom koridoru polako ulazi u završnu zonu radova od Pojata do Kruševca, a da su otvoreni radovi i na delu od Adrana do Mrčajevaca.

„Svima je već jasno da je Srbija najveće gradilište u ovom delu Evrope. Mi danas praktično nemamo nezaposlenog građevinskog radnika, svako može da nađe posao na jednom od 80.000 gradilišta, koliko ih sada ima aktivnih u Srbiji“, rekao je on.

Dodao je da trasi Moravskog koridora gravitira oko pola miliona ljudi, a auto-put će omogućiti da se spoje Zapadna Srbija sa regionom centralne Srbije, odnosno Kruševac sa Čačkom.

Direktor Koridora Antić rekao je da je trenutno Moravski koridor najveće gradilište u Srbiji sa 2.265 angažovanih radnika, i 885 jedinica mehanizacije.

„U potpunosti je otvorena trasa u delu od Pojata do Kruševca, gde radimo na 77 različitih gradilišta. Najznačajnije je 10 mostova i 3 nadvožnjaka“, rekao je on.

Moravski koridor će povezati sva veća naselja centralne Srbije između Pojata i Čačka – Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, i Kraljevo, a biće i prvi digitalni auto-put u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.