U trendu

Momirović: Niko nije, niti će biti prinudno iseljen

KRALJEVO/ČAČAK – Meštani sela Pakovraće koje se nalazi na trasi buduće deonice auto-puta Miloš Veliki od Pakovraće ka Požegi, nezadovoljni danima protestuju zbog zahteva za iseljenje na koje ne pristaju dok im se ne isplate odgovarajuće naknade za zemljište i voćne kulture, na šta ministar Tomislav Momirović poručuju da niko neće biti prinudno iseljen.

„Niko neće biti prinudno iseljen. Zamolio bih sve te ljude za malo razuzmevanja, znamo da je situacija delikatna jer se njihova sudbina i dosadašnji način života potpuno menja, ali sve ovo radimo upravo zbog njih“, rekao je ministar građevinarstva Momirović za Glas Zapadne Srbije tokom obilaska Moravskog koridora.

Rekao je da je neophodno zajednički naći rešenje i da niko ne želi da meštani budu oštećeni, te ukazao da država ne može da izgradi nijedan auto-put bez podrške građana.

Ministar je objasnio da cenu zemljišta određuje Poreska uprava, a ne resorno ministarstvo.

„Određeno zemljište je isplaćeno, a neko tek treba da se isplati. Činjenica je da je imovina u blizini magistrale skuplja, a ona u brdovitom podrucju jeftinija. Nije nam cilj nikoga da oštetimo. Zamolio bih još jednom sve te ljude za samo malo razumevanja, jer gradnja auto-puta nema alternativu“, naglasio je ministar.

Na području Pakovraće sporno je oko 30 parcela, nekoliko kuća i njiva, a meštani od ranije traže sastanak sa nadležnima.

Do sada je na teritoriji grada Čacka izvršena eksproprijacija više od 1.000 parcela usled izgradnje deonice auto-puta Preljina-Pakovraće, navodi Glas Zapadne Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.