U trendu

Momirović: Opravdana bojazan da će neki proizvodi poskupeti, mislim da ćemo uspeti to da izbegnemo

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da je u tržišnoj ekonomiji opravdana bojazan pojedinih građana da trgovinski lanci pojeftinjenje jednih proizvoda nadoknade poskupljenjem drugih, ali da je akcija „Bolja cena“ koncipirana tako da se takav slučaj izbegne.

„U svakoj ekonomiji, ako naterate nekoga da smanji cenu, on će povećati druge. Često u praksi, on će povećati nekoliko njih da bi još dodatno zaraditi. Budimo realni, privatni sektor uvek želi da maksimizira svoj profit“, rekao je Momirović za televiziju B92.

Dodao je da u vanrednim okolnostima, kada je u toku rat na istoku Evrope, u toku velike inflacije i energetske krize, država mora da misli na svoj narod, a kompanije na svoje kupce.

„Zajednički smo postavili takvu situaciju… Ja mislim da ćemo uspeti da izbegnemo zato što smo mi tako postavili stvari – ne zato što su oni dobri pa ne žele, ili zato što im mi ne damo, već zato što smo koncipirali na način da oni budu, u roku koji smo uspeli da predvidimo, zadovoljeni u svojim interesima“, naveo je on.

Momirović je kazao i da je u prvih nekoliko sati akcije „Bolja cena“, kojom su do kraja godine snižene cene 20 artikala u srpskim trgovinskim lancima, nestalo svih proizvoda, ali da su trgovci ubrzo nabavili nove količine.

„Građani su navalili na te proizvode, svi su pokupovani, u roku od sat vremena su došle nove isporuke. Mi smo u velikom broju maloprodajnih lanaca imali situaciju gde su svi šamponi za odrasle, kupke, jednostavno rasprodate“, rekao je Momirović.

Govoreći o najavi da će od sledeće nedelje još 10 do 15 artikala imati snižene cene, Momirović je kazao da ne može previše da precizira u ovom trenutku, ali da će biti povrća i proizvoda koje konzumira najveći broj građana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar