U trendu

Momirović: Prvi brzi Štadlerov vozovi stiže za pet meseci

CIRIH – Prvi voz za brzine do 200 kilometara na sat, koji je Srbija naručila od eminentne švajcarske kompanije Štadler, biće isporučen za pet meseci, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Tokom posete proizvodnim pogonima Štadlera u Cirihu, ministru Momiroviću i srpskoj delegaciji pokazane su elektromotorne garniture koje će biti isporučene Srbiji i prezentovani proizvodni kapaciteti, način rada i kompletna ponuda.

U skladu sa ugovorom, rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar 2021. godine, a drugog i trećeg 31. decembar 2021, saopštilo je Ministarstvo.

To su četvorodelne elektromotorne garniture ukupnog kapaciteta 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću.

„Pokazali su nam, u fazi montaže, prve brze vozove koji će saobraćati 200 kilometara na sat od Beograda do Novog Sada. Ovi vozovi su budućnost, i to ne daleka, već bliska budućnost. Isti vozovi saobraćaju švajcarskim i austrijskim brzim prugama i predstavljaju vrhunac kvaliteta i bezbednosti“, rekao je ministar Momirović.

„Ponosan sam jer svedočimo prelomnom trenutku u istoriji srpskih železnica“, naveo je ministar i dodao da je to rezultat snažne ekonomije i uspona Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, on je rekao i da je Srbija zainteresovana za strateško partnerstvo s kompanijom Štadler u nameri da, ako se stvore uslovi, i u njoj bude pokrenuta proizvodnja ovih najmodernijih vozova.

„Prezentovali su nam istoriju i kapacitete kompanije Štadler i impresionirani smo obimom njihovog poslovanja, preko cele Evropske unije do Ukrajine i šire. Kao što sarađujemo s brojnim svetskim kompanijama, i kao što smo ih privukli da investiraju u Srbiju, i kompaniji Štadler uputićemo poziv za saradnju”, rekao je Momirović.

Tokom obilaska proizvodnih kapaciteta kompanije Štadler i prezentacije elektromotornih garnitura koje će da budu isporučene Srbiji, ministar Momirović se sastao i s Dobrivojem Mihajlovićem, jednim od kontrolora kvaliteta u proizvodnom pogonu Štadlera.

„Prijatno su me iznenadili, kada su mi otkrili da i jedan Srbin učestvuje u proizvodnji i montaži ovih prvih srpskih brzih vozova. Imamo vredne i pametne ljude koji rade širom Evrope na najodgovornijim poslovima i nadam se da ćemo jednog dana da stvorimo uslove da se ti isti poslovi obavljaju u Srbiji“, rekao je Momirović.

Brza prugu Beograd-Novi Sad za brzine do 200 km na sat biće završena do kraja godine, nakon čega sledi testiranje brze pruge i vozova, dok će građani početkom naredne godine moći da putuju novim i modernim vozovima.

Ovi vozovi predstavljaju pravo malo čudo tehnike i bezbednosti, poseduju moderan dizajn, izuzetan komfor, sedišta za prvi i drugi razred, poseban prostor za invalide i apsolutna prilagođenost osobama sa smanjenom pokretljivošću, internet, čak i mašinu za tople napitke, kažu u Miinistarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.