Momirović: Srbija posvećena jačanju partnerstva sa Kinom

PEKING – Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je Srbija posvećena jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa NR Kinom i daljem unapređenju ekonomskih i trgovinskih odnosa nakon sastanka sa zamenikom ministra spoljnih poslova Kine Deng Lijem.

„Današnja poseta Pekingu i trodnevna poseta NR Kini je prva poseta jedne srpske delegacije posle trogodišnje pauze izazvane Korona krizom“, rekao je Momirović i dodao da je zamenika ministra spoljnih poslova NR Kine Deng Lija informisao o rezultatima koje kineske kompanije ostvaruju na našem tržištu, a pre svega kompanije Ziđin i Hbis.

„Ove dve kineske kompanije promenile su srpsku ekonomiju i značajno doprinose ukupnom BDP-u Srbije“, naglasio je ministar Momirović.

Momirović je i napomenuo da kineske građevinske kompanije, koje zajedno sa našim građevinsim kompanijama grade autoputeve i brze pruge ponovo izgrađuju Srbiju, navodi se u saopštenju.

„Srbija je izvozno orijentisana prema kineskom tržištu, što će dodatno biti podstaknuto potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, čime formalno počinjemo rad na Sporazumu o slobodnoj trgovini između naše dve države“, zaključio je Momirović i najavio da će Memorandum o razumevanju biti potpisan u sredu nakon sastanaka sa ministrom trgovine NR Kine Vang Ventaom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.