U trendu

Momirovic: Stadlerovi vozovi kostali 61 milion evra

BEOGRAD – Štadlerova tri voza koja je Srbija kupila prošle godine koštala su oko 61 milion evra, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i dodao da su oni nabavljeni na javnom tenderu, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i da su na tenderu mogli da učestvuju svi zainteresovani.

Momirović je na otvarajanju sajma nautike, lova i ribolova odgovarajući na novinarsko pitanje „zašto je Srbija naručila hitnu isporuku ovih vozova“ i konstataciju „da pojedini stručnjaci kažu da smo za iste pare mogli da kupimo i više od tri voza“ rekao da je sve urađeno u skladu sa zakonom, ali da je vreme kada su oni kupovani bilo takvo da su proizvođači vagona već imali ugovorene nabavke i nisu se pojavili na tenderu.

„Uložio sam i lični napor da animiram proizvođače iz Španije, Francuske, Češke da pošalju svoju ponudu. Nažalost, oni su već imali ugovorene nabavke i od predviđenih nekoliko, koji su pokazali želju da učestvuju, na kraju se pojavio samo Štadler“, pojasnio je Momirović.
Dodao je da nam je ovaj proizvođač isporučio vagone koji su, kako je rekao, izuzetni u šta mogu da se uvere građani koji se voze od Beograda do Novog Sada.

Na pitanje o nabavci novih vozova, Momirović je rekao da Srbija mora da uloži ogromna sredstva u železničku infrastrukturu i da je završen veliki tender na kome se kupuje još 18 FLIRT vozova.

„Reč je o FLIRT, a ne Štadler kis vozovima i oni će krenuti da se isporučuju Srbiji od septembra do marta. To radimo sa našim evropskim partnerima“, rekao je ministar i zahvalio na podršci Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Evropskoj komisiji.

Preduzeće Štadler je 2004. godine razvilo seriju vozova FLIRT – laki brzi inovativni regionalni voz (FLIRT – Fast Light Innovative Regional Train).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar