U trendu

Momirović: Trstenik dobija sistem za preradu otpadnih voda

TRSTENIK – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, posle potpisavanja danas posebnog ugovora za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Trsteniku, izjavio je da je ovo veoma važno za Trstenik koji nema takvo postojenje, pa otpadne vode idu u Zapadnu Moravu, što, prema njegovim rečima, mora da se promeni.

„Ovaj projekat se sastoji iz dva dela. Jedan je izgradnja sistema za prečiscavanje otpadnih voda u šta zajednički sa nemačkom KfW bankom invesitramo osam miliona evra a drugo je rekonstrukcija kanalizacione i kolektorske mreže u šta ćemo uložiti 3,5 miliona evra, pre svega u centralnom gradskom jezgru Trstenika i u naselju Grabovac“, rekao je Momirović.

Naveo je da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW, sprovelo projekte vredne 274 miliona evra i da ti projekti, kako je ocenio, iz temelja menjaju pre svega ekološku perspektivu naše države.

Dodao je da je KfW banka u Trstenik već investirala 3,7 miliona evra i to u vodovodnu mreže i izgradnju pešačkog mosta sa magistralnim cevovodom.

Momirović je naveo i da je od predsednika kompanije Behtel koja gradi Moravski koridor dobio uveravanja da će prvi deo auto-puta do Makrešana biti završen do kraja godine.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk rekla je da projekat predviđa i izgradnju nedostajuće kanalizacione mreže u jednom delu opštine i rekonstrukciju postojeće kanalizacije.

Navela je da je postojeća kanalizacija neadekvatna, oštećena i lošeg promera i da su se sve njene manjkavosti videle u poplavama 2014. i 2020. godine pa je evidentno da je neophodna njena rekonstrukcija.

„Ovaj projekat će poboljšati kvalitet naših voda i zaštitićemo našu Zapadnu Moravu“, navela je Turk.

Dodala je da je projekat vredan 11,5 miliona evra, da se finansira kreditom KfW banke, kao i da je obaveza opštine da učestvuje sa 50 odsto sredstava.

Turk je istakla da je opština pripremila dokumentaciju i tender kako bi se što pre započela realizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.