U trendu

Momirovic: U Bugarskoj zarobljeno vise od milion tona uglja

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Tomislav Momirović rekao je da je Dunav svojim tokom kroz našu zemlju plovan, ali da je obustava plovidbe tom rekom u Bugarskoj veliki problem i najavio da će sutra biti potpisan sporazum sa Vladom Bugarske, čime ćemo našu mehanizaciju staviti na raspolaganje Bugarima.

Momirović je rekao za RTS da je zbog obustave plovidbe u Bugarskoj nama zarobljeno više od milion tona uglja u Bugarskoj i 400.000 tona žitarica.

„Mi imamo zarobljenih milion i dvesta hiljada tona uglja, 400.000 tona žitarica, ogroman broj sirovina za našu metalsku i hemijsku industriju. Jedan deo se prebacuje na drum i železnicu, ali ona ne može da podrži ovoliki saobraćaj. Jedan rečni tanker zamenjuje 144 kamiona cisterne, jedan brod koji prevozi rasuti teret zamenjuje 70 kamiona“, navodi Momirović.

Ministar je kazao da će Srbija pomoći Bugarskoj u izvođenju svih radova koji su neophodni da bi se obezbedila plovnost Dunava, čime će se, kaže, osloboditi ugalj i žitarice.

Ukazao je da je našoj zemlji plovnost Dunava od strateške važnosti kako bi obezbedili energetsku stabilnost.

„Obezbeđivanjem plovnosti Dunava u Bugarskoj omogućujemo našim energetskim kapacitetima da iskoriste taj ugalj, da manje struje uvozimo“, kazao je Momirović.

Dodao je da će radovi na Dunavu trajati oko 60 dana, te da očekuje da će se u tom periodu omogućiti plovnost reke.

Podsetio je da ni u jednom trenutku, ni na jednom delu Dunava u Srbiji nije bilo obustave rečnog saobraćaja, jer se na vreme počelo sa pripremama i izvođenjem interventnih bagerskih radova.

„Mi smo na vreme počeli da radimo sa pripremama na našem delu reke, uspeli smo da izvedemo sve interventne bagerske radove koje smo planirali. Dunav na našem delu ni u jednom trenutku nije obustavljen što se tiče rečnog saobraćaja. Međutim to je zajednički koridor i u ovom slučaju zajednički problem jer kada u Bugarskoj on nije plovan mi nemamo punu operativnost“, naveo je Momirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.