Momirović: U oktobru očekujemo veliku delegaciju japanskih privrednika u Beogradu

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas, tokom prvog dana radne posete državno – privredne delegacije Srbije Japanu, da očekuje da u oktobru Beograd posete privrednici iz te zemlje, posebno oni koji do sada nisu razmišljali o Srbiji kao investicionoj destinaciji, saopštilo je Ministarstvo.

„Trgovinska razmena između Srbije i Japana je značajna, prošle godine iznosila je 330 miliona evra. Naš cilj je da ona u narednim godinama dostigne nivo od preko milijardu evra godišnje, a to možemo uraditi jedino ako privučemo nove investicije iz Japana“, ocenio je Momirović.

Državno – privredna delegacija Srbije održala je danas sastanke u Ministarstvu spoljnih poslova Japana, Japanskoj organizaciji za spoljnu trgovinu (JETRO), kao i sa privrednicima u Japanskoj poslovnoj zajednici „Keindaren“.

„Imali smo sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova, mi želimo da ubrzamo rad na potpisivanju bilateralnog Sporazuma o zaštiti investicija, jer je to jedan od načina kako možemo da ubrzamo privrednu saradnju naše dve zemlje i vidimo nove japanske kompanije u Srbiji“, rekao je Momirović.

Istakao je da veliki broj japanskih kompanija posluje u Srbiji i da su u poslednjih sedam – osam godina investirale više od 500 miliona evra, ali da „to ne sme da nas zadovolji“.

Ministar je ocenio da se može postići mnogo više, naročito ako se uzme u obzir da je u zvaničnoj poseti Japanu respektabilni sastav državno- privredne delegacije od koje se očekuju konkretni rezultati.

„Mi smo prešli jedan dug put i više nismo država kojoj je potrebna pomoć. Nas zanima kako da povećamo plasman proizvoda kompanija iz Srbije, kako da nastavimo da razvijamo poslovanje naših firmi, da proširimo investicije i razvijamo našu ekonomiju, naravno poštujući interes japanskih kompanija“, rekao je ministar.

Dodao je da Vlada Srbije mora pronaći alternativne izvore za razvoj i investicije.

„Evropa će ove godine imati skroman rast, a mi našim građanima moramo da obezbedimo da plate i penzije nastave da rastu“, rekao je Momirović.

Podsetio je da je osnovni ekonomski cilj Vlade Srbije da prosečna plata u naredne tri godine poraste na nivo od 1.400 evra, a penzija na 650 evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.