U trendu

Momirović: Vlada pogrešila jer je zaustavila priču o litijumu

KOPAONIK – Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je jedan od najvećih propusta prethodne Vlade Srbije to što zaustavila priču o litijumu i ocenio da se članovi vlade među kojima je bio i on nisu pokazali zrelim da započetu priču o litijumju završe pošto je ona, kako je rekao prirodna šansa za Srbiju.

„To je možda istorijska odgovornost i ja sam glasao za tu odluku. Podsetio bih i da su neki predstavnicii stranih država podržavali proteste protiv eksploatacije litijuma koji su bili populistički“, rekao je Momirović učestvujući u radu Kopaonik biznis foruma.

Istakao je da odluka Vlade Srbije o zaustavljanju priče o litijumu nije u interesu naših građana.

„Kako će se ta priča odvijati u narednom peridou videćemo, ali ne možemo da ignorišemo perspektive koje ona otvara“, rekao je Momirović.

Ministar je u izjavi novinarima na KBF istakao da je eksploatacija litijuma otvarala veliku perspektivu, koja je ostala neiskorišćena.

„To je prva oblast u kojoj smo bili ispred ostatka Zapadne Evrope. Da smo smogli snage, imali energije i ušli u tu investiciju, mi bismo danas imali više od hiljadu zaposlenih sa platama većim od 1.500 evra na prostoru Loznice, Krupnja, Zvornika, Šapca… To je bila neverovatna prilika“, ocenio je ministar.

Podsetio je da postoji da je Vlada Srbije donela odluku o obustavljanju projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto i dodao da ne postoje nikakvi pregovori mimo te odluke.

Momirović je ponovio da je ta odluka bila jako loša, jer je, kako kaže, time jednu potencijalno jako moćnu industrijsku granu zaustavila.

Istakao je da Vlada Srbije neće dozvoliti nijednu investiciju koja ima negativan uticaj na životnu sredinu.

Neki su, kaže, od toga želeli tendenciozno da naprave ekološko pitanje.

„To nije ekološko pitanje. Naravno da će se svaka investicija u bilo kojoj industrijskoj grani raditi po najvišim ekološkim standardima koji vladaju u Zapadnoj Evropi. To uopšte nije pitanje. To su nametnuli kao pitanje. Nijedne investicije neće biti u Srbiji, ako ne bude po najvišim ekološkim standardima“, poručio je ministar.

Kako kaže, država ulaže ogromna sredstva da podigne ekološke standarde na teritoriji cele države.

„Mi jesmo reindustrijalizovali zemlju, ali smo to uradili po najvišim ekološkim standardima“, zaključio je Momirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)