U trendu

Momirović: Završavamo najmoderniju kontrolu leta u Evropi

EOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas, povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana kontrolora letenja, radove na izgradnji novog tornja na aerodromu Nikola Tesla u čiju će, kako je precizirao, izgradnju i opremanje biti uloženo 22,5 miliona evra, a zahvaljujući čemu će već za nekoliko meseci standardi u vazdušnom sektoru biti pomereni na ponos ne samo SMATSA-e i vazdušnog sektora već i cele Srbije.

„Posle mnogo decenija ulažemo u novi kontrolni toranj, gde SMATSA i Vlada Srbije investiraju 17,5 miliona evra i dodatnih pet miliona evra u najsavremeniju opremu. Ovo će biti na ponos ne samo SMATSA-e i vazdušnog sektora, već cele Srbije“, rekao je Momirović koji je radove na tornju obisao povdom Međunarodnog dana kontrolora letenja koji se obeležava 20. oktobra.

Ministar je podsetio da je Srbija u velikom investicionom ciklusu i doda da svi znaju da projektujemo i gradimo više od 1.200 kilometara auto-puteva, da gradimo najbržu prugu u Istočnoj Evropi.

„Ali nekako ostaje zanemareno da imamo ogromne investicije sa našim partnerima iz VANCI-a u aerodrom ‘Nikola Tesla’, da rekonstruišemo aerodrom u Nišu koji će biti tri puta veći od postojećeg. Uložena su dodatna sredstva u aerodrom ‘Ponikve’, planiraju se investicije u aerodrom ‘Morava’ tako da će vazdušni sektor sa SMATSA-om, Direktoratom civilnog vazduhoplovstva, Er Srbijom i aerodromima potpuno pomeriti standarde u narednim godinama“, naveo je Momirović.

Prema njegovim rečima, za izgradnju objekta, najmodernijeg u Evropi, opredeljno je 17, 443 miliona evra, a završetak radova na izgradnji očekuje se do kraja 2021. godine, nakon čega sledi primopredaja radova, tehnički pregled izvedenog objekta i pribavljanje upotrebne dozvole.

Prva dva meseca naredne godine trebalo bi po planu da budu iskorištena za ugradnja uređaja i sistema za pružanje usluga kontrole letenja i potrebna integracija sa ostalim sistemima. Investiciona vrednost operativnog segmenta projekta je oko 4,9 miliona evra.

Momirović je zaposlenima čestitao sutrašnji međunarodni Dan kontrolora letenja i podseti koliko je zahtevan posao koji oni obavljaju, posebno ako se uzme u obzir intezitet vazdušnog saobraćaja iznad Srbije, koji nekada dnevno preleti i 3.500 aviona,

„Upravo zato će Republika Srbija uvek biti uz kontrolore koji posao obavljaju u jako teškim i stresnim okolnostima“, rekao je Momirović.

Direktor SMATSA Predrag Jovanović nagalasio je da će nakon 60 godina aerodrom „Nikola Tesla“ i Kontrola letenja dobiti novi toranj visok 75 metara, sa 120 kvadrata operativne sale na vrhu gde će biti ugrađena najmodernija oprema.

Postojeći toranj izgrađen je 1962. godine i danas je neadekvatan jer ne zadovoljava zahteve korisnika.

„S obzirom na nedostatak prostora i nemogućnost modernizacije i instaliranja dodatne tehničke opreme i sistema u kupoli tornja izgradnjom novog kontrolnog tornja stvoriće se uslovi za neometano i kvalitetno pružanje usluga kontrole letenja“, rekao je Jovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar