U trendu

Montenegro erlajns putnicima duguje 300.000 evra

PODGORICA – Kompanija Montenegro erlajns (MA), koja je u postupku gašenja po osnovu odluke crnogorske vlade, duguje putnicima 300 hiljada evra po osnovu prodatih obračunskih kupona za letove od 26.decembra ove godine do 30.oktobra 2021, piše Pobijeda.

Iz te avio-kompanije, koja je u subotu, 26. decembra u celosti obustavila letove, precizirali su za podgorički dnevni list da je prodat 5.081 obračunski kupon za letove u navedenom periodu u ukupnoj vrednosti 301.000 evra.

„Dodatno imamo i veliki broj karata koje nisu iskorišćene ove godine, kao i veliki broj vaučera“, rekli su iz MA.

Zbog toga se u ovom trenutku ne može proceniti ukupna vrednost odštete putnicima koji ne mogu da iskoriste avio-karte, a kompanija na svojim računima kod poslovnih banaka nema sredstava koja bi mogla da posluže za povraćaj novca putnicima, navodi se u tekstu.

Iz MA su pojasnili da, shodno regulativi i Zakonu o obligacionim odnosima, putnici imaju pravo na povraćaj novca, a za letove koji su otkazani u rokovima kraćim od 14 dana i na naknadu dodatnih troškova koje su imali.

U avio-kompaniji nemaju informaciju da li će vlada kao vlasnik MA platiti odštetu putnicima koji nisu mogli da iskoriste svoje avio-karte.

U slučaju pokretanja stečaja kompanije putnici će, kao i svi ostali poverioci, biti u mogućnosti da prijave svoje potraživanje, rekli su iz MA.

Crnogorska Poreska uprava je prošlog petka, samo dan nakon odluke vlade o gašenju nacionalnog avio-prevoznika, preduzela u cilju obezbeđenja dospelih a neizmirenih potraživanja meru prinudne naplate blokadom žiro računa MA i to na ukupan iznos dospelih potraživanja od 15,26 miliona evra.

Putnici koji su ranije kupili karte Montenegro erlajnsa ostali su, nakon te odluke vlade, prepušteni sami sebi na crnogorskim i međunarodnim aerodromima, zaključuje list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar