U trendu

Moskovski sud: Zabrana Mete na rukoj teritoriji – zakonita

MOSKVA – Moskovski gradski sud je odbracio danas žalbu korporacije Meta Platforms i presudio da je zabrana njenih servisa Fejsbuk i Instagram na teritoriji Rusije zakonita zbog objava ekstremističkog delovanja, prenosi agencija Tas s.

„Odluka prvostepenog suda smatraće se zakonitom i osnovanom, a žalba predstavnilka Mete neće biti uvažena“, pročitao je sudija rešenje, nakon čega je odluka suda u skladu sa proceduralnim standardima stupila na snagu.

Korporacija Meta se smatra ekstremističkom u Ruskoj Federaciji.

Agencija Rojters podseća da je Rusija u martu saopštila da njena presuda o ekstremizmu neće uticati na Metin servis za slanje poruka Vocap, već da se fokusira na Fejsbuk i Instagram.

Advokat Mete Viktorija Šakina je tada na sudu rekla da kompanija nije sprovodila ekstremističke aktivnosti i da je protiv rusofobije.

Rusija je prvo zabranila Fejsbuk zbog ograničavanja pristupa ruskim medijima, dok se Instagram našao na meti nakon što je Meta saopštila da će omogućiti korisnicima društvenih medija u Ukrajini da postavljaju poruke u kojima se poziva na nasilje protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i trupa koje je Moskva poslala u tu zemlju.

Meta je kasnije suzila svoje smernice zabranjujući pozive na smrt šefa ruske države, dodajući njene smernice nikada ne bi trebalo tumačiti kao odobravanje nasilja nad Rusima generalno, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.