U trendu

Moskva ne vidi pretnje za tranzit RUS gasa u SRB preko Bugar

MOSKVA – Moskva ne očekuje da će tranzit ruskog gasa preko Bugarske u Srbiju naići na probleme i za sada ne vidi signale da će se situacija potencijalno pogoršati, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko u intervjuu koji je danas emitovao informativni kanal Rosija-24.

„Činjenica je da odnos koji trenutno imamo sa Bugarskom ne može da podstakne optimizam, veliko poverenje ili spokoj. Ipak, za sada ne vidimo nikakve materijalne preduslove ili pokazatelje, zbog čega očekujemo nastavak tranzita i stabilno odvijanje isporuke gasa u ugovorenim količinama“, objasnio je on, prenosi agencija Tas s.

Moskvu i Beograd su uznemireni zbog trenutnog stanja rusko-bugarskih odnosa koji izazivaju zabrinutost, primetio je ruski diplomata.

„Sve je vrlo nepouzdano i nestabilno i znamo zašto. Ali, ipak, do sada ne postoji nijedna činjenica koja bi ukazala na to da bi tranzit mogao iznenada da stane“, dodao je Bocan-Harčenko.

Ambasador je istakao da srpska strana uzima u obzir obaveze Sofije prema Beogradu, ali da Bugarska takođe ima odgovornost za nesmetani tranzit gasa preko Srbije ka državama EU.

„Ako bi Bugarska prekinila tranzit u tom pravcu, za Sofiju bi to značilo ogromne probleme i neispunjavanje bugarskih obaveza ne samo prema Srbiji i Rusiji, već i prema Evropskoj uniji“, naglasio je Bocan-Harčenko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.