Most Hong Kong-Džuhaj-Makao prošao završnu proveru

Komisija za proveru završetka radova, koju je su formirale kineske vlasti,zaključila je da je glavni deo mosta Hong Kong-Džuhaj-Makao kvalitetna konstrukcija, prenosi Sinhua.

Projekat je postavio više svetskih rekorda i u budućnosti može da pruži vredne lekcije za izgradnju mega infrastrukture za premošćavanje mora, navela je komisija koju su zajedno formirali Ministarstvo saobraćaja, Nacionalna komisija za razvoj i reformu i Kancelarija državnog saveta za poslove Hong Konga i Makaoa.

Most olakšava međuljudsku razmenu i trgovinu u području Velikog zaliva Guangdong-Hongkong-Makao, skraćujući vreme potrebno za vožnju od grada Džuhaj do međunarodnog aerodroma u Hong Kongu sa oko četiri sata na 45 minuta.

Do kraja 2022. godine, kopnena luka mosta u Džuhaju ostvarila je više od 500 milijardi juana (oko 72,7 milijardi američkih dolara) uvoza i izvoza u 230 zemalja i regiona otkako je most otvoren u oktobru 2018, pokazuju zvanični podaci.

Saobraćaj kroz kopnenu luku u Džuhaju je nastavio da raste otkako je kopneni deo u potpunosti obnovio putovanja sa posebnim administrativnim regionima Hong Kong i Makao, pokazuju zvanični podaci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.