U trendu

Mreža: Izmeniti sporne odredbe Zakona o restituciji

BEOGRAD – Mreža za restituciju u Srbiji smatra da je krajnje vreme da se izmene sporne odredbe Zakona o restituciji sa, kako kažu, veštačkim i neosnovanim ograničenjima za vraćanje građevinskog zemljišta.
Mreža za restituciju navodi u saopštenju da decenijama unazad zahteva i insistira na naturalnoj restituciji i supstituciji kao najboljim oblicima restitucije, koje su sprovele i „ekonomski jaka Slovenija i ekonomski manja Severna Makedonija“, kao bivše republike nekadašnje Jugoslavije, a u kojima je imovina oduzimana isto kao i u Srbiji.

„Simbolično obeštećenje i obveznice na duži vremenski rok (od pet do 12 godina), na žalost, za neke građane predstavljaju iznuđeno rešenje koje oni zbog svojih godina, decenija borbe, zdravstvenog stanja, ipak prihvataju, ali je veliki broj potomaka koji na takvu ucenu ne žele da pristanu“, navodi se u saopšenju Mreže za restituciju.

Takođe, u Mreži tvrde da će obveznice ostati u sećanju kao ružan pokušaj da se „masovna pljačka građana nacionalizacijom legalizuje“.

Mreža za restituciju u Srbiji poručuje da će i pored velikih teškoća nastaviti da pomno prati „tokove“ oduzete imovine građana koja se danas vodi kao javna imovina.

Navodi i da je u proteklih 20 godina u fond za restituciju trebalo da se slije više desetina milijardi evra putem konverzije imovine, ali da je sakupljeno svega 20 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.