U trendu

MTU i Ministarstvo razvijaju nove smerove u Staroj Pazovi

BEOGRAD/STARA PAZOVA – Memorandum o saradnji koji će doprineti daljem razvoju obrazovnih profila posebno dualnog obrazovanja u Tehničkoj školi u Staroj Pazovi potpisan je danas između nemačke kompanije MTU, Ministarstva prosvete i te opštine.

Generalni direktor kompanije „MTU Maintenance Srbija“ Rajner Beker izrazio je zadovoljstvo jer se dugo radilo na pripremi ovog značajnog dokumenta.

„Ovo je važan korak za nas kao kompaniju koja pomaže i investira u razvoj regiona. Jedva čekamo da dobijemo naše buduće zaposlene iz Tehničke škole u čijem razvoju sada učestvujemo“, rekao je on.

Pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić podsetila da je pred dve godine sa kompanijom MTU započeta saradnja i da je uspostavljen trening centar u beogradskoj Vazduhoplovnoj akademiji gde se školuju aviomehatroničari i aviomehaničari za MTU fabriku u Srbiji.

„MTU je potpisao ove godine memorandumom sa Tehničkom školom iz Stare Pazove a tamo će biti obrazovani operateri mašinske obrade i zavarivači koji se od ove školske godine i školuju“, rekla je ona.

Dodala je da današnji sporazum pokazuje u kom smeru ide umrežavanje škola, Vazduhoplovne akademije i Tehničke škole, uz podršku lokalne samouprave.

„Trenutno je u izradi projekat za rekonstrukciju radionice u školi u Staroj Pazovi, a MTU će je do kraja ove godine opremiti sa najsavremenijom opremom kako bi naši učenici koji su u dualnom delu obrazovanja imali priliku da u procesu učenja kroz rad uče na najsavremenijoj opremi“, rekla je on.

Dodala je da je to značajno kako bi tokom formalnog obrazovanja stekli znanja neophodna za posao.

Zamenica predsednika opštine Stara Pazova Marina Savić istakla je da je ponosna da je MTU izabrala Staru Pazovu kao mesto za svoj razvoj u Srbiji.

„Privredno su bitna investicija, a posebno nam je drago da su društveno odgovorna kompanija koja pored mesta za investiranje, Staru Pazovu vidi i kao potencijal za dalje usavršavanje đaka“, rekla je ona.

Tehnička škola je u dualno obrazovanje uključena od ranije a sada dobija dva nova smera.

„Trenutno radimo na rekonstrukciji radionica da bi novi smerovi imali adekvatan prostor najviše zahvaljujući kompaniji MTU koja donira izuzetno vrednu opremu koja će doneti novi kvalitet obrazovnim profilima i unaprediti sistem obrazovanja na lokalnom nivou“, rekla je ona.

Sa početkom rada MTU koji se očekuje krajem 2022. godine novu dimenziju će dobiti ne samo Stara Pazova, nego i region, i cela Srbija pre svega jer će biti zapošljavanja radnika na tehnologiji koja do sada ovde nije bila zastupljena.

„Sa proizvodnog sistema rada, dobijamo viši nivo razvoja što je jako bitno za unapređenje samog tržišta“, zaključila je Savić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.