Murine mašine prodate Irancima

MURSKA SOBOTA – Mašine za šivenje i sečenje i prese za peglanje koje su svojevremen brujale u Muri, nekadašnjem slovenačkom ponosu u industriji modne konfekcije, uskoro kreću put Irana.

Kako se bliži kraj stečajnog postupka u firmi Aruma, koja je bila poslednji u nizu pokušaja spasavanja onoga što je preostalo od bivšeg odevnog giganta sa sedištem u Murskoj Soboti, stečajni upravnik Igor Benčina kaže da je gotovo sva preostala stečajna masa pretvorena u gotovinu, prenosi agencija STA.

Industrijska oprema i mašine, kao najveći deo stečajne mase, prodate su iranskom kupcu za 210.000 evra preko američkog agenta „Igl Global“, nakon nekoliko neuspelih aukcija. Na prvoj aukciji je traženi iznos bio 450.000 evra.

Mašine se sada pakuju za transport u luci Koper, odakle kreću za Iran.

Pre toga, tri Murine modne marke su prodate za 3.300 evra kompaniji Talent-Planet, u vlasništvu slovenačkog pevača i tekstopisca Jana Plestenjaka. Stečajni upravnik je u početku očekivao da će za te modne brendove dobiti 75.000 evra, dodaje STA.

I dok se očekuje da stečajni postupak nad Arumom bude okončan u martu, takvi postupci još uvek traju u slučaju stečaja Mure i njene naslednice Aha Mure, koji su pokrenuti u oktobru 2009., odnosno 2014. godine, respektivno.

U Arumi je ostalo samo 243 zaposlenih kada je pokrenut stečaj u julu 2019.

Prema rečima Benčine, uz uplate iz javnog garantnog fonda, radnicima je izmireno 87 posto potraživanja, a u decembru mogu da očekuju još jednu uplatu u ukupnom iznosu od 200.000 evra.

Finansijskoj upravi, koja je polagala založno pravo na mašine, refundirano je 53.000 evra, zajedno sa kamatama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.