U trendu

N1: Firma Prointer za godinu dana dobila posao na 17 javnih nabavki u Srbiji

 Preduzeće Prointer, koje se u javnosti dovodi u vezu sa Slavišom Kokezom, članom SNS i bivšim predsednikom Fudbalskog saveza Srbije, u proteklih godinu dana dobilo je posao na 17 javnih nabavki – što samostalno, što u konzorcijumu sa drugim firmama, piše N1.

Ugovore su Prointeru kao najboljem ponudjaču – samostalno ili u grupi – dodeljivali i Elektroprivreda Srbije, GSP Beograd, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Službeni glasnik, Nacionalna služba za zapošljavanje, ali i Jugoimport SDPR, Sekretarijat za finansije grada Beograda, JKP Parking servis…

Predmeti nabavke bili su raznoliki – od nabavke laserskih štampača i skenera, preko usluga konsultovanja u vezi sa softverom i održavanja rada informacionih sistema, pa do – nabavke nameštaja za MUP.
Sekretarijat za finansije Grada Beograda dodelio je 2. septembra ugovor u javnoj nabavci vrednoj 61,2 miliona dinara sa PDV-om preduzeću Prointer sistem doo Beograd.

Reč je konsultantsko-servisnim uslugama za rešenja za sistemski softver (SAP ERP rešenja) na nivou indirektnih budžetskih korisnika – za 30 ustanova kulture, Turističku organizaciju Beograda, Centar dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda, Prihvatilišta za decu Beograda i Centra za socijalno preduzetništvo, naveo je N1.

Pretragom Portala javnih nabavki dolazi se do podatka o ukupno 17 javnih nabavki – od 11. avgusta 2020. godine do 2. septembra 2021. – za koje je kao ponudjač izabran Prointer, preduzeće koje se dovodi u vezu sa Slavišom Kokezom, iako je kao njen jedini vlasnik i direktor od oktobra 2018. godine u registar Agencije za privredne registre (APR) upisana – Ivana Rajić.

Prema podacima APR, Prointer sistem doo osnovan je u decembru 2012. godine. Osnivač je bio Zoran Stojanov koji se dve godine kasnije „ispisao“ iz Registra privrednih društava, da bi kao osnivač i direktor bio upisan Slobodan Kvrgić, koji na tom mestu ostaje do oktobra 2018. godine.

Prema navodima Insajdera, koliko je Prointer u tom periodu postao dominantan zahvaljujući poslovima sa državom najbolje pokazuje podatak da je tokom 2012. Prointer pobedio samo na jednom, a 2016. na čak 150 tendera – od uvodjenja informacionih sistema do nabavke štampača i tonera.

U javnim nabavkama u proteklih godinu dana firma Prointer učestvuje ili samostalno – poput upravo dobijenog posla koji je raspisao Sekretarijat za finansije Grada Beograda, ili kao član grupe ponudjača, poput posla koji je zajedno sa Eurosalon fabrikom dobio kod Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

U slučaju javne nabavke nameštaja za MUP, posao od 2,25 miliona dinara, 11. maja ove godine dobila je grupa ponudjača: Eurosalon fabrika i Prointer – Web koji je zvanično u vlasništvu Ivane Rajić, koja je istovremeno vlasnica i firme Prointer sistem.

Samo tri dana kasnije, isti dvojac firmi sklapa ugovor za još jedan posao – vredan 448.531 dinar koju je raspisao MUP, a reč je takodje o – nameštaj, piše N1.

Na sajtu Prointera navodi se da je reč o „vodećoj kompaniju u Srbiji i regionu za pružanje usluga i implemenatciju rešenja na polju Informacionih tehnologija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.