U trendu

Na Bahamima uhapšen osnivač kriptoberze FTX

NASAU – Policija Bahama uhapsila je Sema Bankman-Frida, osnivača propale platforme za trgovinu kriptovaluta FTX, saopštio je državni tužilac te zemlje.

Bankman-Frida bi trebalo da se pojavi danas pred prekšajnim sudom, saopštile su vlasti ove karipske zemlje, prenosi BBC.

Policija je saopštila da je Bankman-Frid uhapšen zbog „finansijskih prekršaja“ zakona u SAD i na Bahamima.

Prošlog meseca FTX je podneo zahtev za stečaj u SAD, zbog čega mnogi korisnici nisu bili u mogućnosti da povuku svoja sredstva.

Prema sudskom podnesku od prošlog meseca, FTX ima dugovanje prema svojih 50 najvećih poverilaca od skoro 3,1 milijardu dolara, navodi BBC.

Nije poznato koliko će ljudi koji imaju sredstva na ovoj platformi dobiti natrag na kraju stečajnog postupka, iako mnogi stručnjaci upozoravaju da bi to mogao biti mali deo onoga što su deponovali.

FTX platforma je omogućavala kupcima da razmenjuju normalan novac za kriptovalute, kao što je bitkoina.

Bankman-Frid biće zadržan u pritvoru u skladu sa „nacionalnim Zakonom o izručenju“, naveo je državni tužilac Bahama.

Regulatori sa Vol Strita su saopštili da će preduzeti mere protiv Bankman-Frida, koji je trebalo da svedoči o bankrotu FTX-a pred američkim Kongresom u utorak.

Jedna od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama, koja je ostvarivala promet od oko 10 milijardi dolara kriptovaluta dnevno, proglasila je bankrot u SAD, a njen izvršni direktor i osnivač Sem Benkman-Frid, podneo je ostavku, nakon što se konkurentska platforma Bajnens povukla iz preuzimanja problematičnog FTX-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar