U trendu

Na beogradskom aerodromu od sutra u upotrebi nov deo centralne zgrade

Novoizgrađeni deo centralne zgrade terminala na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ biće od sutra u upotrebi, najavila je danas Kompanija „Belgrejd erport“ (Belgrade airport), članica kompanije „Vansi Erports“ (Vinci Airports), komceionara tog aerodroma koji ga adaptira.

Novoizgrađeni deo terminala, površine veće od 11.000 metara kvadratnih, unaprediće prihvat i otpremu putnika i „poboljšati korisničko iskustvo“ u pogledu veličine i udobnosti prostora, odnosno omogućiti efikasnije kretanja putnika – prijavu na let, prolaz kroz pasošku i bezbednosnu kontrolu.

Novi prostor dizajniran je u skladu sa standardima kompanije Vansi u pogledu materijala, paleta boja, opreme, sistema oznaka i drugih arhitektonskih i elemenata enterijera.

Navedeno je da je velika staklena fasada, sa nazivom aerodroma i motivima tradicionalnog pirotskog ćilima, odraz koncepta „sence of place“ kompanije Vansi koji kroz poseban dizajn „prenosi specifičnu lokalnu atmosferu“.

U ovoj fazi radova putnici će se, u zavisnosti od toga kuda putuju, prijavljivati na šalterima od 200 do 600 u prizemlju postojećeg terminala, ili u novoizgrađenom delu na šalterima 100 do 200, a zatim će nastaviti na prvi sprat novog centralnog dela, gde prvo prolaze pasošku, a zatim bezbednosnu kontrolu.

Saopšteno je da se odvijaju i drugi veliki radovi da bi se kreirala nova „duty free zona“ od skoro 3.000 metara kvadratnih i veliki centralni trg s novim komercijalnim objektima i različitom ponudom.

Takođe je tokom ove godine predviđena rekonstrukcija i adaptacija više od 16.000 metara kvadratnih starog dela zgrade terminala.

Ocenjeno je da su sva unapređenja deo ambicioznog plana kompanije Vansi za proširenje i modernizaciju beogradskog aerodroma, za šta je planirano 732 miliona evra tokom perioda trajanja koncesije.

Završetak svih ključnih radova na projektu očekuje se ove godine, što će omogućiti da do kraja koncesije beogradski aerodrom dostigne ukupan kapacitet opsluživanja 15 miliona putnika godišnje.

Vansi, kao jedan od vodećih privatnih aerodromskih operatera u svetu, upravlja poslovanjem više od 65 aerodroma u 12 zemalja Evrope, Azije i Amerike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar