U trendu

Na berzi počelo trgovanje državnim dužničkim hartijama

Na regulisanom tržištu Beogradske berze danas je počelo trgovanje dugoročnim dužničkim hartijama od vrednosti koje je objavila država Srbija.

Na konferenciji za novinare direktor Beogradske berze Siniša Krneta rekao je da je stavljanje dužničkih državnih hartija od vrednosti na „prajm listing“ (prime listing) istorijski događaj za Beogradsku berzu.

Prema njegovim rečima, uvodjenje tih atraktivnih hartija od vrednosti na tržište omogućiće i građanima, pored investitora, da na jednostavan i transparentan način plasiraju svoj novac po značajno povoljnijim uslovima u odnosu na štednju.

Krneta je istakao da su državne hartije najsigurnije hartije od vrednosti na berzi i da se uvek može očekivati da na kraju roka dospeća država isplati glavnicu i pripadajuću kamatu.

On je dodao da su na prajm listingu uključene 64 emisije državnih dugoročnih hartija od vrednosti sa rokom dospeća od jedne do 11 godina.

„To su obveznice koje su već izdate, neke i pre nekoliko godina, i njima će moći da se trguje organizovano, do roka njihovog dospeća“, rekao je Krneta.

Krneta je naveo da su od ukupnog broja 40 emisija obveznica nomnovane u dinarima, a ostatak u evrima.

Dodao je da je pojedinačna vrednost obveznice u dinarima 10.000 dinara, a u evrima po 1.000 evra.

Investitori i građani mogu da kupuju i prodaju obveznice preko brokera i banaka koje su članovi Beogradske berze, a važno je i da berza daje alternative građanima za štednju, rekao je Krneta.

On je upozorio građane da pažljivo biraju brokere i da prinos koji ciljaju uporede sa kamatama na štednju.

Krneta je, ipak, rekao da su kamate na štednju sada niske i da su prihodi od hartija od vrednosti obično veći.

On je dodao da ne očekuje da država otkupljuje svoje hartije od vrednosti.

Kamata ostvarena na osnovu dužničkih hartija od vrednosti čiji je izdavač Republika ne podleže obavezi plaćanja poreza na prihod i ne ulazi u poresku osnovicu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.